Perga – lecția ta de istorie

Astăzi, o altfel de Antalya – Orașul antic Perga

Antalya, faimoasa destinație de vacanță care este cunoscută și sub numele de Riviera Turcească deoarece dispune de peste 600 km de coastă mediteraneană, atrage anual milioane de turiști. Pe lângă arhitectura modernă a unor hoteluri care imită lucruri sau locuri celebre cum sunt Veneția, Kremlinul, Titanicul sau Concorde-ul, regiunea Antalyei are vestigii istorice înscrise în patrimoniul UNESCO. 

Dacă în articolele trecute vă vorbeam de luxul și opulența resorturilor din Antalya, acum e momentul pentru un pic de istorie

antalya

Perga

Unii istorici susțin că Perga a fost fondat inițial de hitiți în jurul anului 1500 î.Hr. și era cunoscut sub numele de  Parha . Era un centru comercial de succes lângă râul Aksu (vechiul Kestros sau Cestrus) când Alexandru cel Mare a sosit în 333 î.Hr. A fost întâmpinat de locuitori și a folosit Perga ca bază pentru campaniile sale anatoliene atacând cetățile Side și Aspendos. Alexandru a fost urmat de seleucizi sub care orașul a prosperat și cel mai celebru locuitor al lui Perga, matematicianul Apollonius din Perga a trăit și a lucrat aici. Apollonius a fost un elev al lui Arhimede și a scris o serie de opt cărți despre geometrie.

antalya

Poarta Romană

O vizită la Perga începe prin intrarea în situl arheologic prin Poarta Romană, construită în timpul domniei lui Septimius Severus (193-211 d. Hr). Trecând prin poartă, în dreapta este Agora sau piața. Această structură de 75 x 75 m datează din secolul al II-lea d.Hr. Curtea centrală și magazinele erau înconjurate de un portic acoperit. Podeaua porticului și a magazinelor era realizată din mozaicuri colorate. Agora nu era doar centrul comerțului, ci și un loc pentru întâlniri, precum și un forum pentru discuții politice, sociale și filosofice.

antalya

Poarta și curtea elenă

Următoarea clădire este poarta orașului elenistic care datează din secolul al III-lea î.Hr. Aceasta este, cu siguranță, cea mai impunătoare clădire din Perga și a fost inteligent concepută pentru a proteja orașul cu turnurile sale gemene și curtea în formă de potcoavă din spate. Se crede că turnurile aveau trei etaje și erau încoronate de un acoperiș conic. În anul 121 e.n., curtea în formă de potcoavă a fost reproiectată ca o curte de onoare. În spatele curții se afla un arc triplu. În jurul arcului, există aproximativ o duzină de inscripții legate de Plancia Magna care au trăit în secolul al II-lea d.Hr. Era fiica guvernatorului, o preoteasă a lui Artemis Pergaia (Diana) și o binefăcătoare a orașului. Plancia Magna avea arcul decorat cu statuile împăraților și ale rudelor lor.

antalya

După ce treceți prin poarta și curtea elenistică, intrați pe o stradă largă, pavată cu marmură, dublu colonată, cu o lungime de 300 de metri, care se întinde de la poarta principală până la acropola Perga. Strada are o lățime de 20 m și este împărțită în două de un canal de apă de 2 metri lățime care curge pe mijloc. La capătul străzii colonate se află Nymphaeum, o fântână triumfală de unde un curs de apă curgea în canalul de apă. Ninfeul este o structură ornamentală semicirculară și datează din timpul împăratului Hadrian (130-150 CE). O statuie a zeului râului Kestros se afla în centrul acestei imense fântâni. În spatele nimfeului se află acropola cu câteva rămășițe alePerioada bizantină . La vest de nimfe se află rămășițele unei paleestre romane datând din 50 e.n. , construită de Gaius Julius Cornutus Bryonianus și dedicată împăratului Claudius (41-54 e.n.).

antalya

Băile romane și stadionul

Revenind la intrare, există băile romane excavate situate la sud-vest de agora. La fel ca hamamurile turcești, băile romane constau dintr-un complex de camere, cum ar fi camera fierbinte și camera rece. Acesta din urmă, numit frigidarium în latină, a fost descoperit și aici la Perga.

În afara locului propriu-zis, se află stadionul în formă de potcoavă, cel mai mare din Asia Mică , care măsoară 234 m pe 34 m. Stadionul avea o capacitate de 12.000 de locuri, sprijinit de construcții masive cu boltă de butoi. Chiar dincolo de intrarea amplasamentului se află și teatrul lui Perge, care este de tip greco-roman și ar putea adăposti 15.000 de persoane. Din păcate, a fost de ceva timp în reconstrucție și, tot din păcate, este închis vizitatorilor.

Vestigiile existente la Perga, în cea mai mare parte revelate de săpăturile arheologice din 1956, deopotrivă cu numeroasele statui expuse la Muzeul din Antalya, sugerează un oraş bogat, înfloritor, chiar luxos în epoca elenistică. 

antalya

Turcia nu are doar resorturi de lux, Turcia este o țară cu un trecut istoric însemnat. Noii mei parteneri de la Hello Holidays  oferă turistului român, o paletă vastă de circuite istorice în întreaga Turcie. De la Coasta Liciei, la Cappadocia, Pamukkale și bineînțeles fabulosul Istanbul.

Nu mai așteptați vară, dați o fugă la centrele de vaccinare, ca să stați liniștiți și să nu aveți vreo surpriză neplăcută la întoarcere, intrați pe site-ul celor de la Hello Holidays și rezervați-vă următoarea vacanță. Acum la început de sezon prețurile sunt super bune.

2 comentarii la „Perga – lecția ta de istorie”

Comentariile sunt închise.