Vin, brânză și oltenași

Brânzeturi cum se cuVIN la Craiova BlogMeet 100

Vinerea trecută fusăi(asta așa ca să mă dau si eu oltenaș) invitat de prietenii mei de la  Asociatia Bloggerilor Olteni și ai lor parteneri, DictionarCulinar.ro la o spectaculoasă degustare de vinuri și brânzeturile aferente. Că deh, pe la boieri, această licoare se degustă musai cu o brânză bună.

Toată treaba a fost găzduită de un alt partener al oltenașilor mei, Ribs House Craiova. 

craiova

Vă dați seamă că am ras și niște porții de coaste dumnezeiești, bine spălate cu vinurile din dotare.

ReVIN la VIN și brânză

Nu sunt un fin cunoscător în ale vinului, dar vinul bun nu are nevoie de prea multă știință ca să îl apreciezi.

Am degustat 4 vinuri, asociate cu 4 tipuri de brânză. Dacă de vinurile de la Sâmburești am mai auzit, de brânzeturile alea speciale de la Delaco, nu am auzit. Nici nu știam că avem așa ceva pe piață, ele fiind de import. Fabuloase.

branzeturi cum se cuvin

  1. Domeniile Samburesti Sauvignon Blanc + Camembert Ile de France,
  2. Domeniile Samburesti Chardonnay + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
  3. Domeniile Samburesti Pinot Noir + Emmentaler Delaco,
  4. Domeniile Samburesti Cabernet Sauvignon + Grana Padano Delaco D’Exceptie

Am apreciat „prima echipă” să zic așa, de vin + brânză. Vinul m-a fascinat cu parfum lui deosebit, iar brânza a fost ceva aparte. Cred că am mai gustat până acum Camember Ile de France. Mucegaiul exterior și cremozitatea interiorului s-au îmbinat perfect într-un gust desăvârșit.

Pentru că nu prea știu să evaluez o brânză, deh, la noi la țară am crescut cu brânză de oaie, am să vă las niște informații despre cum și ce trebuie evaluat la o brânză specială.

Evaluarea vizuală:

  • aspect exterior,
  • aspectul pastei,
  • găuri de fermentație sau mucegai,
  • sub crustă, maturare sau consistență

Evaluare olfactiv-gustativa:

  • miros,
  • structura în cavitatea bucala,
  • echilibru gustativ,
  • persistență aromatică,
  • tipicitate,
  • complexitate

craiova

*Furnizorul de brânzeturi este Delaco – Fan Brânză. Delaco este unul din cei mai mari jucatori de pe piata de branzeturi din Romania, parte integranta a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producatori de pe piata de lactate la nivel mondial.

Importator exclusiv al unor branduri renumite precum Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana, Delaco ofera un portofoliu de produse foarte vast clientilor de pe piata din Romania. Produsele sub brandul Delaco sunt atent selectionate si produse dupa rigori stricte pentru a oferi cea mai inalta calitate.*

Eee, ce ziceți, parcă totuși nu e așa simplu să evaluezi o brânză, mai ales una deosebită, ca brânza Delaco.

craiova

Fiind o zi toridă de vară, chiar caniculară, după atâta vin, brânză, coaste, voie bună, povești blogosferice, organismul a cerut și o cură de hidratare. De asta s-a ocupat un alt partener al oltenașilor, și anume, apa mea preferată, Aqua Carpatica. Și Doamne Doamne a vrut să aibă grijă de noi în problema hidratării, a trimis o ditamai furtuna peste Craiova.

Vă dați seama că după 4 ture de vin și brânză, s-a instalat veselia și buna dispoziție. Așa cum de altfel a fost tot weekendul de la Craiova. Am să reVIN și cu un articol despre toată tărășenia din acest weekend, degustarea fiind doar una dintre activitățile de la Craiova Blog Meet 100.

Țineți aproape.

Un comentariu la „Vin, brânză și oltenași”

Comentariile sunt închise.