Treptele romane sau mina de aur a dacilor si a romanilor
Monument istoric – Galerie lungã de 180 m, lucratã din daltã datând din epoca guvernãrii romane a Daciei.
Cu ocazia sarbatoririi a 570 de ani de la prima atestare documentara a municipiului, Zilele municipiului Brad, am avut ocazia de a ajunge si la TREPTELE ROMANE. Mai precis, am ajuns acolo la Turul Ciclist-Drumul Aurului.
Drumul pana acolo mi sa parut pur si simplu fabulos. Toata zona este de un pitoresc nemaintalnit. Pare un loc de basm.
Odata ajuns acolo, nu mai fusesem, am vazut ingeniozitatea stramosilor nostrii. Sa sapi toata galeria minei de aur doar la dalta si ciocan mie mi se pare de-a dreptul IREAL.
Cata indemanare si pricepere iti trebuie pentru a face asta ?
”Clădirea Galeriei «Treptele Romane» de pe Drumul Aurului de la Brad a fost reparată. În vederea amenajării şi vizitării în mod organizat şi în condiţii de siguranţă a acestei galerii urmează să mai fie parcurse câteva etape. Într-o primă etapă a fost preluată clădirea şi galeria de către administraţia publică locală a municipiului Brad.
Loc de picnic şi viitor muzeu subteran Acesta le recomandă turiştilor să nu forţeze intrarea în galerie şi să nu vandalizeze foişorul. În zona Treptelor Romane va fi amenajat un loc de picnic, iar autorităţile locale plănuiesc să transforme şi galeria subterană într-un loc ce poate fi vizitat. Treptele Romane se află la marginea satului Ruda Brad, învecinat municipiului Brad. Este una dintre cele mai vechi galerii ale minelor de aur din Munţii Apuseni. Locul poartă numele de Treptele Romane, pentru că la capătul galeriei subterane săpată de mineri cu dălţile în secolele II – III se află treptele construite pe vremea ocupaţiei romane în Dacia. Galeria adâncă de 180 de metri se află pe lista monumentelor istorice de patrimoniu. ” *-SURSA
Astfel de lucruri ma fac sa raman in Romania in timpul vacantelor. Nu de putine ori am vrut sa plec sa vizitez Europa, dar avem o tara FOARTE FRUMOASA si mai am mult de vazut din ea.
Poate ajungeti in zona cu ocazia Sarbatoriilor de la Tebea,mergeti sa vizitati Muzeul Aurului si Drumul Aurului. Nu o sa regretati, plus, motii sunt niste oameni extraordinari care va vor astepta cu bratele deschise.