Vacanța mare

Două luni pe an eram Oltean

Toate, dar absolut toate vacanțele de vara mi le petreceam la țară. Așa se spunea atunci, la țară.

Unde la țară?

Comuna Tâmna, sat Boceni, acolo a fost „la țară” pentru mine foarte mulți ani.

De ce îmi plăcea?

În primul rând pentru că mergeam cu trenul. Era o călătorie foarte grea pentru că nu aveam legături bune și pierdeam foarte mult timp prin gări. Pentru mine nu era o problemă, de mic am fost fascinat de călătoria cu trenul, părinții nu erau foarte încântați, dar mie îmi plăcea la nebunie.

În al doilea rând pentru că acolo putea face ORICE. Chiar ORICE. Băteam ulițele în lung și în lat cu ceilalți copii veniți în vacanță, alerga pe toate dealurile și jucam ascunsa prin toate cotloanele CAP-ului.

Iar în al treilea rând pentru tradițiile de acolo. La momentul ăla nu realizam eu chiar tot ce înseamnă tradiții, dar acum înțeleg. Înțeleg de ce străbunica în fiecare seară se punea la lumina felinarului și țesea. Seară de seară după ce își termina munca la câmp și prin casă străbunica țesea covoare oltenești.

traditiii

Covorul oltenesc

Țesea acele covoare tradiționale pe care le mai vedem acum doar la muzee sau prin cine știe ce sătuc uitat de lume.

Cei de la covoruloltenesc.ro duc mai departe tradiția locală.

Tradiția locală a ocupat mereu un loc important în viața olteanului, aceasta își avea originea în necesitățile vitale pe care acesta le manifesta.

Covorul oltenesc este unul din cele mai valoroase simboluri românești.

M-am uitat la ei pe site și am găsit un covor aproape sută la sută identic cu unul de care îmi amintesc din casa de la țară. Covorul „Veronica” este aproape leit cu unul făcut de străbunica mea. Nu pot să uit acel roșu aprins și florile de le el. Sunt tot mai sigur că e unul și același cu cel al străbunicii.

Cred că mamei mele i-aș cumpăra unul și i l-aș dărui de Crăciun. S-ar bucura foarte tare să știe că nu mi-am uitat originile.

Ce sentimente frumoase mă încercă acum după acest moment minunat.

P.S. Nu uita să dai LIKE paginii de Facebook a celor de la *Covoruloltenesc*, pozele de acolo de duc cu gândul la tradițiile adevărate ale acestui popor.